Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Böcker / Permalink / 0
 
"En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier. Sextonårige Jacob tror inte längre på de historier hans farfar brukade berätta för honom.

Skrönorna om barnen med märkliga förmågor är bedrägliga minnen från hans farfars barndom, och samlingen med sepiatonade fotografier är såklart bara ett av farfars alla påhitt. Men omständigheterna kring farfaderns död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och till de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för underliga barn.

Bland dess övergivna rum och ekande korridorer kan Jacob inte motstå en djupdykning i sin farfars förflutna och snart inser han att barnen i huset kan ha funnits i verkligheten. Att de måste ha varit mer än bara märkliga - kanske till och med farliga - och att de inte skeppades iväg till en enslig ö helt utan anledning. Men framförallt står det klart: De underliga barnen kan fortfarande vara vid liv.

De femtiotalet högst egendomliga vintagefotografier som finns insprängda i texten ger en extra kuslig dimension till berättelsen och gör Miss Peregrines hem för besynnerliga barn till en nervkittlande skräcksaga som kryper in under skinnet och stannar där - länge."
 
Jag trodde faktiskt inte att jag skulle gilla den här boken så mycket som jag faktiskt gjorde, men den var så bra! De gamla fotografierna tillför en lite kuslig stämning till berättelsen, men även utan bilderna så är boken spännande. Fina målande beskrivningar och bra karaktärer som jag tycker väldigt mycket om. Längtar verkligen efter att läsa uppföljaren och se hur det går för barnen.
 

Udda verklighet

Böcker / Permalink / 0
I en dröm ser Udda en kvinna som flyr för sitt liv i spårområdet vid Malmö Central. I jakten efter sanningen bakom drömmen försvinner Uddas vän Daniel spårlöst och när Udda tvingar sig ner i gångarna under spårområdet för att leta efter honom hittar hon en annan verklighet, långt ifrån det vardagliga livet i Malmö. Här finns de Sära - hamnskiftare, gudinnor, orakel och annat - rivaliserande grupper som är mycket, mycket angelägna om att vinna över henne till sin sida. Uddas gåva att sanndrömma att hon är andra människor och veta vad de tänker är ett hot men lika mycket en möjlighet att kunna påverka framtiden.

I en dröm ser hon Daniel i händerna på en sadistisk varelse som förtär människors minnen som livselixir. Med hjälp av sin nye vän Hemming färdas hon genom rum och tidsepoker hon inte anade fanns för att hitta ett sätt att rädda Daniel medan han fortfarande är i livet.

Udda verklighet är något så ovanligt som en svensk urban fantasy. Här lever Sära, mitt ibland de Ordinära, med sitt eget rättsystem, interna stridigheter och med det ständiga hotet att bli upptäckt.

Helt okej bok, men lite för tunn enligt mig. Ca 250 sidor blir lite för lite, och det går lite för snabbt på slutet. Själva grundstoryn är bra, men den får inte tillräckligt djup och den känns inte helt genomarbetad. Men med tanke på att det är en debut så är det inte illa. Blev lite sugen på att läsa nästa del iallafall, så det är ju inget uselt betyg ;) Boken kostar förresten bara 25 kr på bokus, tips!
 

Four: A Divergent Collection

Böcker / Permalink / 0
De första berättelserna om Four utspelar sig två år innan Divergent, och den fjärde utspelar sig precis i början när Tris byter falang. Jag tycker inte kanske att boken i sig är jättestark, men har man läst Divergent så är den absolut läsvärd. Det är kul att få läsa mer om karaktärer som man inte lärde känna så bra i triologin, och det bästa av allt är ju så klart att få Tobias bakgrund. Han var min favorit i böckerna, så det är jättekul med en bok om bara honom!
 
Till top