Skuggorna

Recensioner / Permalink / 0
"Slår man upp ordet "talionsprincipen" får man veta att det är en juridisk grundsats enligt vilken brottslingen tillfogas lika stor skada som den han åstadkommit. Populärt uttryckt i Andra mosebok: "liv för liv, öga för öga, tand för tand, hand för hand, fot för fot, bränt för bränt, sår för sår, skråma för skråma". Man kanske kan säga att den fortfarande tillämpas som idé: ju grövre brott, desto längre straff.
Men för "skuggorna" är fängelse eller böter inte nog.
För dem gäller bränt för bränt, sår för sår.
Bokstavligen.

I Katarina Wennstams nya roman får vi möta en annorlunda sorts brottslingar. De ser sig mer som rättsinstans. Om en man blivit dömd för ett brott, suttit av sitt straff och kommit ut igen, är det inte säkert att skuggorna tycker att han sonat sin skuld till samhället. För om det är en man som misshandlat eller förgripit sig på en kvinna så står de där och väntar på honom, på att få slå till och tillfoga sår för sår, brännmärke för brännmärke, syra för syra. De är starka, snabba och osynliga, och lika snabbt som de dyker upp ur skuggorna försvinner de igen. Det blir Charlotta Lugns uppgift att spåra och gripa dem. Och försvarsadvokat Shirin Sundin ställs inför ett både moraliskt och juridiskt dilemma: vem är offer och vem är förövare i de här fallen?"
 
 
Jag tyckte att den här boken var väldigt intressant, precis som de tidigare. Jag gillar både Shirin och Charlotta, men ändå är det fallen som är bäst. Det är en väldigt intressant tanke, vad skulle egentligen hända om man använde sig av talionsprincipen istället för rättssystemet som det ser ut idag?
Ändå gillade jag inte den här boken riktigt lika mycket som de två tidigare, jag vet inte riktigt varför. Kanske för att jag inte riktigt kände att "brottslingarna" var riktigt rätt ute. Jag vet inte.. Gillade tillbakablickarna från deras ungdom, men inte riktigt nutid. Och upplösningen var jag inte riktigt förtjust i heller. Men jag har iallafall höga förväntningar på Skymningsflickan som är nästa bok i serien. Den ska jag nog försöka lyssna på snart.

Silkesmasken

Recensioner / Permalink / 0
"När romanförfattaren Owen Quine försvinner anlitar hans fru privatdetektiven Cormoran Strike. Först tror hon att han frivilligt gett sig av för några dagar - som han gjort förr - och hon vill att Strike ska hitta honom och se till att han kommer hem.
Men när Strike börjar undersöka saken står det klart att det finns mer bakom Quines försvinnande än hans fru anar. Författaren har just avslutat ett manus innehållande giftiga beskrivningar av nästan alla han känner. Om romanen publiceras kommer liv att slås i spillror - så nog finns det många som har anledning att tysta honom.
Det blir Strike själv som finner Quine brutalt mördad under bisarra omständigheter. I en kapplöpning med tiden måste Strike leva sig in i en hänsynslös mördares tankegångar, en mördare olik alla han någonsin träffat på ...
En mordgåta som med alla sina överraskande vändningar och sin välskildrade Londonmiljö är som skapad för sträckläsning."
 
 
Det var ett tag sen jag läste första boken i den här serien, Gökens rop, och anledningen till att jag har väntat så länge men den här är att jag inte gillade den så mycket. Men jag var ändå lite nyfiken, och jag är glad att jag till slut gav den här en chans, för jag gillade den mycket bättre. Det var kul att läsa något som handlade om bokbranchen, och det var faktiskt riktigt spännande mellan varven. Långsamt spännande som en pusseldeckare brukar vara, men jag gillar det faktiskt. Cormoran är en karaktär som jag verkligen fastnade för. Gillar honom och Robin ihop. Mordet var faktiskt väldigt äckligt, men samtidigt gjorde det att det blev lite extra spännande. Nu ser jag väldigt mycket fram emot nästa del, men jag väntar nog tills den kommer ut på svenska.

A Game of Thrones, Volume 1: The Graphic Novel

Recensioner / Permalink / 0
"Acclaimed novelist Abraham and illustrator Patterson bring Martin's epic fantasy masterwork "A Game of Thrones" to majestic new life in the pages of this full-color graphic novel. Comprised of the initial six issues of the graphic series, this is the first volume in what is sure to be one of the most coveted collaborations of the year."
 
Jag köpte ju som ni kanske kommer ihåg Game of thrones som graphic novel för ett tag sen, och den var lättare att ta sig igenom än den riktiga boken. Den gick jättefort att läsa, blev klar med den på en kväll. Och den var väl helt okej. Inte den snyggaste tecknarstilen, men det är jag lite kräsen med. Den enda graphic novel jag verkligen har tyckt om bilderna i är Twilight. Har lite höga krav, haha. Men allt viktigt är med, och det är lätt att hänga med i svängarna. Dock hade jag väntat mig att bok 1 skulle följa säsong 1, men den slutade mycket tidigare. Så det bröts liksom lite mitt i kändes det som eftersom jag hade väntat mig mer. Jag kommer att samla på mig resten av böckerna med tiden, men det får vänta lite eftersom de är rätt så dyra. Det blir iallafall snyggt i bokhyllan, haha ;)
Till top