Jag njuter så länge jag varar av Erik Ståhl

Recensioner / Permalink / 0
Titel: Jag njuter så länge jag varar
Författare: Erik Ståhl
Serie: -
Förlag: Lava förlag
Utgivningsår: 2013
Sidantal: 192
Köp: Adlibris / Bokus
 
Handling:
”Älskade tolvåriga jag, helst av allt skulle mitt tjugofemåriga jag vilja stå med dagens vishet där vid din sida och stolt titta på när du, gång på gång, fick små cancersjuka barn att le och skratta. Hur du offrade varenda cell av dig själv för att se andra må bättre, även om du fysiskt fick slita desto mer. Mitt tjugofemåriga jag vet hur du har kämpat för att glädja, uppmuntra och stötta människor längs din väg. Den ständiga jakten på intensiv glädje i livets slutskede. Mitt tjugofemåriga jag skulle stolt vilja krama dig varje gång du hållit något annat barns kräkpåse och klappat med din hand på cytostatikamärglade kroppar.“
 
Erik föddes med Wiskott Aldrich Syndrome. Det är en ärftlig, ovanlig och dödlig immunbristsjukdom som bara drabbar pojkar. Han vårdades på det enda ställe där man hade en gnutta kunskap om en sådan typ av sjukdom – en avdelning för barn med cancer, trots att det inte var cancer han led av.
 
Men det här är inte bara en berättelse om en svår sjukdom. Det är en berättelse full av liv. En historia om hur man tar sig igenom livets mörkaste partier och hur man lär sig att vända sina brister till fördelar. Genom Eriks ögon får vi ta del av en värld kantad av tvivelaktiga läkarbeslut, starka familjeband och död. Med ett ärligt och berörande språk berättar han om uppslitande episoder ur sin uppväxt, men låter oss också möta de människor som funnits där och ingett hopp och trygghet.Det här är en bok som inte väger särskilt många gram, men erfarenheten som ligger bakom väger flera ton och förmedlar en historia som få människor tvingas uppleva under en hel livstid.
 
Erik Ståhl, född 1986, arbetar idag som föredragshållare och inspiratör i hela Sverige. Genom sina uppmärksammade föredrag lär han oss människor att se livet med andra ögon – och att njuta så länge vi varar.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det här är en så viktig bok! Den är framtagen för blodgivning i Sverige, alltså för att fler människor ska bli blodgivare. Så bra initiativ. Man behöver verkligen se på vilket sätt det kan hjälpa för att kanske våga ta steget. Jag har inte blivit blodgivare efter att ha läst boken - men jag har anmält mig som organdonator. Jag kände verkligen att jag fick något att tänka på.
 
Bokmässigt tycker jag att det är lite tunnt. Jag hade gärna velat läsa mer ingående. Men samtidigt förstår jag att man kanske inte vill lämna ut för mycket om sig själv och sin sjukdom. Man måste få vara lite privat också.
 
Hemskt att läsa om alla begravningar, det berörde mig. Det är så fruktansvärt när barn blir sjuka och dör. Givetvis är det hemskt vem som än blir sjuk, men just när det är barn... :(
 
Budskapet att vi ska njuta så länge vi varar är något jag är ganska dålig på, men som jag verkligen försöker ta till mig. Man vet aldrig vad som händer, och en dag kan det vara för sent.
 
 
 
 
 
 

Den Vita Delfinen av Maria Johnsson

Recensioner / Permalink / 0
Titel: Den Vita Delfinen
Författare: Maria Johnsson
Serie: -
Förlag: Lange Förlag - Tack för Recex!
Utgivningsår: 2016
Sidantal: 284
Köp: Adlibris / Bokus
 
Handling:
I en by utanför Calcutta växer Sonya, Ghazi och Kamal upp i en trygg och kärleksfull miljö, något som snart slås i spillror då de blir föräldralösa. De hamnar på det fruktade barnhemmet St Downsey´s som drivs av syskonen John och Elena Downsey med sadistiska och udda böjelser. En natt flyr de och tvingas att bli ett av de otaliga gatubarn som lever kring de stora sopbergen. Arton år senare är de en del av fattigdom och prostitution och medan de för en kamp för överlevnad jagas de av barnhemsägaren John Downsey som utskämd och förnedrad har svurit på att hitta dem för att hämnas.  
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Den här boken var verkligen en överraskning. Jag kunde verkligen inte slita mig från den när jag väl hade börjat läsa, den var så otroligt gripande!
 
Det är väldigt målande beskrivningar av både känslor, händelser och omgivningar. Man kommer karaktärerna väldigt nära, på gott och ont. Det blir lite jobbigt att läsa när man tänker på att många människor faktiskt lever såhär fortfarande. Berättelsen hoppar väldigt mycket fram och tillbaka i tiden, och man får hela tiden veta lite mer om det förflutna så man förstår vad som händer i nutid. Jag tycker väldigt mycket om när böcker är skrivna på det sättet om det är bra gjort, och det tycker jag verkligen att det är här.
 
Mitt i allt det hemska är det samtidigt en väldigt fin berättelse om syskonkärlek och kampen för överlevnad. Något man inte riktigt kan förstå när man lever i Sverige. Vi har det så bra om man jämför med många delar av världen. Verkligen en tankeställare!
 
Den biten med att barnhemsägaren vill hämnas på barnen när de är vuxna tycker jag dock bli lite "för mycket". Det käns lite väl orealistiskt. Men jag blev så berörd av boken i övrigt, så det blir full pott iallafall!
 
 
 
 

Mina mål - Vad jag har kvar att läsa

Böcker / Permalink / 1
Kollade igenom mina mål för 2016 för några dagar sen, och insåg att jag inte hade läst så många av de där böckerna jag skulle läsa, haha.
 
Bokmålen 2016:
 
- Läsa 100 böcker
- Läsa klart Harry Potter
- Minska oläst-antalet till 200 (önsketänkande)
- Inte köpa så mycket böcker, utan i första hand läsa från bokhyllan.
 
Böcker som ska läsas ur bokhyllan 2016:
- Odinsbarn av Siri Pettersen
- Cinder av Marissa Meyer
- Eragon av Christopher Paolini
- Den femte vågen av Rick Yancey
- Röd drottning av Victoria Aveyard
- Två soldater av Roslund&Hellström
- Jane Eyre av Charlotte Brontë
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Jag har än så länge läst 83 böcker, så jag har alltså 17 kvar. Det borde jag klara, men det känns faktiskt lite tight. Tiden går så himla fort!
- Jag har fortfarande inte läst the Deadly Hallows. Skäms.
- Jag tänker inte räkna mina olästa, men jag kan nästan garantera att det inte är 200 ;)
- Just nu köper jag inte så mycket böcker, men ja...
 
Böckerna jag skulle läsa då.
 
Cinder
Den femte vågen
 
Odinsbarn har jag ca 100 sidor kvar i, så den är ju inga problem, men......
 
Varför valde jag bara tjocka böcker???
 
 
Till top