Skuggorna

Recensioner / Permalink / 0
"Slår man upp ordet "talionsprincipen" får man veta att det är en juridisk grundsats enligt vilken brottslingen tillfogas lika stor skada som den han åstadkommit. Populärt uttryckt i Andra mosebok: "liv för liv, öga för öga, tand för tand, hand för hand, fot för fot, bränt för bränt, sår för sår, skråma för skråma". Man kanske kan säga att den fortfarande tillämpas som idé: ju grövre brott, desto längre straff.
Men för "skuggorna" är fängelse eller böter inte nog.
För dem gäller bränt för bränt, sår för sår.
Bokstavligen.

I Katarina Wennstams nya roman får vi möta en annorlunda sorts brottslingar. De ser sig mer som rättsinstans. Om en man blivit dömd för ett brott, suttit av sitt straff och kommit ut igen, är det inte säkert att skuggorna tycker att han sonat sin skuld till samhället. För om det är en man som misshandlat eller förgripit sig på en kvinna så står de där och väntar på honom, på att få slå till och tillfoga sår för sår, brännmärke för brännmärke, syra för syra. De är starka, snabba och osynliga, och lika snabbt som de dyker upp ur skuggorna försvinner de igen. Det blir Charlotta Lugns uppgift att spåra och gripa dem. Och försvarsadvokat Shirin Sundin ställs inför ett både moraliskt och juridiskt dilemma: vem är offer och vem är förövare i de här fallen?"
 
 
Jag tyckte att den här boken var väldigt intressant, precis som de tidigare. Jag gillar både Shirin och Charlotta, men ändå är det fallen som är bäst. Det är en väldigt intressant tanke, vad skulle egentligen hända om man använde sig av talionsprincipen istället för rättssystemet som det ser ut idag?
Ändå gillade jag inte den här boken riktigt lika mycket som de två tidigare, jag vet inte riktigt varför. Kanske för att jag inte riktigt kände att "brottslingarna" var riktigt rätt ute. Jag vet inte.. Gillade tillbakablickarna från deras ungdom, men inte riktigt nutid. Och upplösningen var jag inte riktigt förtjust i heller. Men jag har iallafall höga förväntningar på Skymningsflickan som är nästa bok i serien. Den ska jag nog försöka lyssna på snart.
Till top