Sjukhuskatten Oscar av David Dosa

Recensioner / Permalink / 0
Titel: Sjukhuskatten Oscar
Författare: David Dosa
Serie: -
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2016
Sidantal: 214
Köp: Adlibris / Bokus
 
Handling:
Det är vårdhemmets sjuksköterskor som först märker det. Gång efter gång vet den buttra katten Oscar något som vårdpersonalen inte vet. När en patient inte har långt kvar, hoppar Oscar upp i sängen och håller patienten sällskap de sista timmarna i livet. Läkaren och geriatrikern David Dosa tror inte riktigt på det, han är ju utbildad naturvetare och skeptisk till den här sortens påståenden. Men det händer gång på gång och till slut kan han inte längre blunda för Oscars ovanliga gåva.

För att gå till botten med frågan börjar han samtala med sin personal och sina patienters närstående. Samtalen ger honom insikter som han skriver ner. Det blir en varm och fin, rent av uppmuntrande, berättelse om hur relationer och livet som helhet förändras när en nära och älskad blir dement. Och vad en liten katt kan göra för att förgylla den sista tiden i livet, både för patienten och för de anhöriga.

David Dosa jobbar fortfarande på vårdhemmet i Providence på Rhode Island, vid sidan av sin forskning inom geriatrik vid Brown University. Även Oscar tassar fortfarande omkring på avdelningen. Deras bok blev snabbt en New York Times bestseller och en internationell försäljningssuccé med utgivning i sjutton länder.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det här är en sån där bok som jag egentligen inte läser. Hade inte tänkt köpa den, men så hittade jag den billigt på ica och det blev som det blev. Haha. Var lite rädd för att den skulle bli stående, men sen plockade jag upp den eftersom den är så tunn. Och jag blev positivt överraskad. Hade tänkt mig att den kanske skulle vara i lite samma stil som Gubbe och katt (eftersom författaren till den hade skrivit förord) och den tyckte jag inte alls om. Men den här gillade jag riktigt mycket. Det var verkligen intressant att läsa en läkares syn på ifall en katt kan känna av när någon ska dö. I början tror han ju inte alls på det, men han smälter mer och mer. Jag tyckte det var så fint att se att patienterna fick sällskap den sista tiden. Rekommenderar verkligen att läsa den här boken, kanske lite extra mycket till den som jobbar inom vården.
 
 
Till top