En framtida hemmafrus bekännelser av Elin Eldestrand

Recensioner / Permalink / 0
Titel: En framtida hemmafrus bekännelser
Författare: Elin Eldestrand
Serie: -
Förlag: Hoi Förlag - Tack för recex!
Utgivningsår: 2016
Sidantal: 257
Köp: Adlibris / Bokus
 
Handling:
Första gången Charlie ser en människa dö är hennes första skoldag. Och trots att hon har en viss inblandning skrämmer händelsen upp henne ordentligt. Hon gömmer undan tankarna i flera år, till den dagen då mamma drämmer en ask med råttgift i bordet framför henne och beordrar henne att ta tag i sitt liv.

Charlie växer upp med sin mamma i en fallfärdig stuga strax utanför Luddinges finaste bostadsområde. Grannarna är alkoholister och mamma erbjuder sina tjänster till karlar som är villiga att ge pengar till ett nytt tak, en ny soffa eller helt enkelt mat för dagen. Charlie drömmer om ett stort hus med hushållerska, om att bli av med plågoanden Doris "Häxan" Lömsk och att få gifta sig med Elvis Presley.

En vacker sommardag år 1960, när Charlie är 20 år gammal, dyker drömprinsen upp i hennes liv - en snygg och häftig raggare. Charlie vet att det är honom och ingen annan hon ska gifta sig med. Problemet är bara att Häxan Lömsk redan slagit klorna i honom och att Charlie redan har en boyfriend, men det visar sig att han är ute på egna äventyr. Det är då råttgiftet åker fram.

Charlie är övertygad om att mord är fel, även om mamma hävdar att det är problemlöseri. Tvekande stoppar Charlie råttgiftet i handväskan och sedan går saker och ting inte riktigt som hon tänkt sig. Problemlösandet tar fart ända tills Charlie är övertygad om att hon själv ska dö.

När mamma blir hämtad av farbror Polisen faller det på Charlie att ordna upp allting, men hur? Måste hon bli mer lik mamma på alla sätt och vis för att klara sig? Det vill säga så lik henne att hon måste bryta sitt motto "utan ring får han ingenting"? Men det känns inte så lockande, speciellt inte när Charlies bästa vän Eva-Stina blir gravid med Janne och Eva-Stinas stränga mor får så bråttom att hon till och med ringer till kungen.

I bakgrunden finns hela tiden drömprinsen runt vilken Charlies drömmar och förhoppningar cirkulerar och hon hoppas bortom allt sunt förnuft att han en dag ska bli hennes. 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det här var tyvärr verkligen inte en bok för mig. Jag tyckte visserligen att det var intressant att läsa om klasskillnader, men annars.. Nej.
 
För det första blir jag sjukt irriterad på att baksidetexten, eller som här ovan - beskrivningen från bokus, avslöjar alldeles för mycket. Det finns liksom inga överraskningar kvar. Sen tycker jag att boken är skriven på ett rörigt sätt, och det är jobbigt att hålla isär alla namn som dyker upp hela tiden. Och handlingen ska vi inte ens prata om. Jag hade inte läst på baksidan, utan jag tittade bara på omslaget och trodde att det var en feelgood. Jag kunde inte ha mer fel. Och det är lite svårt att ta en person som heter "Lömsk" på allvar, hehe. Jag höjde på ögonbrynen mer än en gång, men jag läste iallafall klart boken. Det är alltså inte det sämsta jag har läst. Den passade bara inte mig helt enkelt.
 
 
Till top